1.750 deelnemers stonden vandaag aan de start van de eerste Eindhoven Urban Trail. De loop-, stad- en cultuurfanaten konden hun hart helemaal ophalen op een parcours van elf kilometer door de stad waar ze maar liefst twintig bijzondere attracties voor hun kiezen kregen.

Om 9.30 klinkt het startschot. In waves van 600 lopers tegelijk vertrekt het eerste peloton richting het centrum en duikt meteen het Queen Hotel in. Nog geen kilometer verder kunnen deelnemers hun jawoord geven in de sfeervolle trouwzaal van het Stadhuis. “Ja! Dit is nu al fantastisch!” zegt een deelnemer laaiend enthousiast. Nog veel gezelliger wordt het in de Stadsbrouwerij Eindhoven. Hier lopen deelnemers eerst door het café heen waarna ze de stadsbrouwerij inschieten en het brouwproces van dichtbij kunnen aanschouwen.

20161211_100156

In het oude sportfondsenbad, het CKE, worden verschillende kunstwerken tentoongesteld en maken de lopers met hun voetstappen ook zelf een kunstwerk. Niet veel later lopen de deelnemers over de planken van het Parktheater Eindhoven. In deze donkere zaal speelt een pianist enthousiast muziek. Sommige lopers stoppen even om op de foto te gaan met de muzikant.

Na ongeveer 4,5 km wordt de brandweerkazerne aangedaan. Op de binnenplaats staat de deelnemers een verrassing te wachten. “Brand voorkomen vinden wij heel belangrijk. Daarom laten we lopers die thuis geen rookmelder hebben door een container met rook lopen. We hopen op deze manier dat mensen bewust worden van de risico’s en daarop anticiperen.”

De route wordt vervolgt naar Strijp-S. Onderweg staat een DJ die de deelnemers met muziek verder weet aan te moedigen. Ook het ED vormt een attractie op het parcours. Na een klim van twee verdiepingen lopen de deelnemers letterlijk door het nieuws heen en rennen ze weer helemaal up-to-date verder. Hierna gaan ze weer “back to school” in het prachtige, nieuwe SintLucas. Apenkooiend door de gymzaal verlaten ze het markante gebouw weer.

Nog een paar kilometer voor de finish pompt een live-band de energie op met knallende beats, waarna de deelnemers de catacomben van het imposante Philips Stadion ervaren. Ook de EMTÉ wordt als een buitengewone locatie ervaren. “Hoe vaak ren je nu door een supermarkt? En dan hebben ze ook nog een ontbijtje voor je na afloop. Super!”

20161211_1033290

Tegen het einde van de trail naderen de deelnemers de perfecte plek voor boekenfans, de bibliotheek de Witte Dame. Ze lopen er warm voor het mooie geluid van een viool en sommigen stoppen een moment om nog wat langer te genieten. Het artistieke Inntel Hotels Art Eindhoven is de laatste highlight. Lopers passeren de artistieke hotelkamers op de eerste verdieping van Inntel Hotels Art Eindhoven, waar een koppeltje tegelijk geniet van ontbijt op bed. Van daaruit loopt men weer naar het 18-Septemberplein waar de loop rond 13.00 uur eindigt.

De organisatie is zeer tevreden en kijkt terug op een succesvolle eerste editie. “De sfeer was echt geweldig en alle deelnemers kwamen ontzettend enthousiast over de finish. Uiteraard dankzij de locaties die allemaal op eigen wijze iets unieks hebben toegevoegd aan het evenement”, zegt organisator Sigrid van der Toorn. De Eindhoven Urban trail is onderdeel van de landelijke Urban Trail series. Dit voorjaar staan Maastricht (12 februari) en Amsterdam (19 maart) op de agenda.